Alles is wat het lijkt maar dan anders

Dit verhaal gaat over een van de meest belangrijke onderwerpen van mijn tekeningen. Dat waar ik de meeste vragen over krijgt en wat ik het minst makkelijk uit vind te leggen. Vaak krijg ik de vraag hoe ik aan de ideeën kom, waarom ik teken wat ik teken en wat ik er mee bedoel te zeggen. Er is geen kant en klaar antwoord voor deze vragen. Geen kant en klaar antwoord omdat de objecten die ik gebruik in mijn werken meerdere betekenissen kunnen hebben en de interpretatie van het geheel per persoon anders kan zijn. Wat de een er in ziet hoeft niet te zijn wat ik er mee bedoel te zeggen.

Hoe kom ik aan een idee:
Dit bestaat uit meerdere stappen. Vaak begint het met een gevoel bijv. verdriet. Als ik het verdrietige gevoel kwijt wil maar nog niet precies weet hoe begin ik vaak met het zoeken naar liedjes die dit gevoel sterker maken. Tegelijkertijd ga ik nadenken over waar ik precies verdrietig over ben. Op internet (pinterest, deviantart, google) ga ik plaatjes kijken die voor mij inspirerend zijn. Ook in tijdschriften, mappen met plaatjes die ik verzameld heb, ga ik zoeken. Soms weet ik vrij snel wat ik wil tekenen, soms duurt het weken voor ik een beeld heb wat wel of niet. De schetsen en plaatjes die ik verzamel in dit proces plak ik op een muur zodat ik er steeds naar kan kijken. Dit maakt duidelijk wat wel of niet al klopt.

Waarom teken ik wat ik teken:
Mijn sterkste kant (en daarmee ook een zwakke kant) is dat ik nooit zomaar iets kan teken. Ik ben een slechte voor het tekenen van stillevens of voor het natekenen van dingen. Dit omdat je er minder van je eigen gevoel in kwijt kan. Het makkelijkste voorbeeld voor mij is een vogel. In veel van de werken die ik gemaakt heb zijn vogels verwerkt. Vogels hebben verschillende betekenissen voor mij. Ik ben bang voor vogels, dus ze kunnen staan voor angst. Mijn opa (die overleden is en ook tekende) tekende vaak vogels en had ook iets met vogels. Als ik vogels teken voelt het alsof hij een beetje in de buurt is. Los van de angst vind ik het fascinerend dat vogels kunnen vliegen, dat staat voor vrijheid. En meestal als ik een vogel teken, is het een baby vogel. Dat kan staan voor nieuw begin, onschuld en het verlangen naar moeder zijn.

Dus een vogel kan een van deze dingen betekenen maar ook al deze dingen tegelijk. Ook afhankelijk van hoe ik er zelf op dat moment tegenaan kijk.

“De clou is zelf goed na te denken waarom je dat tekent wat je tekent. De kleur, grootte en compositie hebben allemaal invloed op het resultaat.”

Bovenstaande verhaal geeft ook al antwoord op de vraag wat ik bedoel te zeggen met mijn werk. Vaak heel erg veel. Omdat alles wat ik teken tot in de kleinste details een betekenis heeft. De kracht van mijn tekeningen is dat, voor de gene die het zien, mijn werk heel veel zegt en voor de gene die het niet zien het niet veel zegt. Het blijft een kwestie van smaak.

 

 

 

Advertenties

Een reactie op “Alles is wat het lijkt maar dan anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s