Een goede basisschets is het halve werk

Los van of het academisch verantwoord zou zijn of niet, ga ik uitleggen hoe ik mijn basistekening maak. Persoonlijk vind ik dit een handige en fijne manier om te starten.

Als je begint met het op papier zetten van een idee, gebruik je vaak meer lijnen dan je uiteindelijk nodig hebt. De lijnen die je niet nodig hebt krijg je moeilijk uitgegumd en die zitten soms ook in de weg bij het uitwerken van je tekening. Zelf los ik dit altijd op de volgende manier op:

Ik start mijn schets altijd op dun papier of schetspapier. Als mijn schets helemaal klaar is, bepaal ik welke lijnen ik wel of niet over wil houden. Met een donkere fineliner ga ik over de lijnen heen die ik wil behouden. Als ik hier mee klaar ben plak ik het papier met een stukje tape op het raam (wel overdag en bij gebrek aan lichtbak). Vervolgens pak ik het papier waar ik mijn tekening op uit wil werken (over het algemeen wat dikker papier). Het lege blad leg ik bovenop het vel dat op het raam geplakt zit. Door de fineliner kan ik precies zien welke lijnen ik wil gebruiken en met een licht potlood (HB of B) neem ik die lijnen over op het nieuwe papier.

Hierdoor heb je op je nieuwe papier alleen de lijnen staan die je nodig hebt en zijn ze tegelijkertijd heel licht en dun waardoor je ze bij het eindresultaat niet meer zal zien.

Een ander voordeel is, dat wanneer je tijdens het uitwerken besluit opnieuw te beginnen, je de fineliner basis altijd opnieuw kunt overtrekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s