van alles over kleur

Gaande weg heb ik zelf een aantal belangrijke dingen geleerd over het gebruik van kleur.

1. In een kleurentekening gebruik je bijna geen zwart.

Hier bedoel ik mee dat als je bv. de neusgaten van een neus of schaduwen aan wilt brengen, zijn deze vaak opgebouwd uit bruin met zwart, donkerblauw met zwart of een andere donkere kleur. Als je wel zwart gebruikt is het contrast zo groot met de omgeving dat het lijkt alsof het zwarte stuk meer bij de tekening past. Ook als je bv. een zwart t-shirt, een zwarte hond, of een zonnebril tekent krijg je een mooier effect als je zwart met kleur mengt.

 

2. Kleur bestaat uit veel verschillende lagen.

Papier kan maar een bepaalde hoeveelheid potlood opnemen voordat het verzadigd is. Daarna kan je er wel overheen kleuren maar word er geen kleur meer opgenomen. Over het algemeen is het mooier om een kleur op te bouwen uit verschillende dunne lagen. Dus ook als je maar met een kleur wilt werken, is het effect mooier als je bijv. drie keer met je potlood over het zelfde stuk gaat (wel in verschillende richtingen).

Door een kleur met meer kleuren aan te vullen kan je meer diepte en contrast in je tekening krijgen. probeer deze lagen zo dun mogelijk te kleuren. Als een van de lagen te dik aangebracht is, neemt het papier de volgende laag niet meer op.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s